Olanaklar

Model ve Maket Atölyesi
2003 yılında bölümün kuruluşu ile birlikte hayata geçirilen model ve maket atölyesi, kampüs değişimi sonrasında ayrı bir atölye binası olarak 1200 mt2 alanda ahşap, plastik, metal, tekstil ve seramik malzemelerinin işlenebileceği makine, alet ve ekipmanlarla birlikte lazer kesim makineleri ve CNC işleme ünitelerinin yer alacağı biçimde yeniden  kurgulanmıştır.
Eskişehir Teknik Üniversitesi-İnovasyon Fabrikası (IF)-İleri Prototipleme Merkezi 
Bölümümüz öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Füsun Curaoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Duysal Demirbaş, Öğr. Gör. Tamer Şen, Öğr. Gör. Selim H.Şahin ve Öğr. Gör. Merve Ertuğrul’un projelendirme ve kuruluş çalışmalarında yer aldığı İnovasyon Fabrikası (IF), Avrupa Birliği ile Türkiye arasında mali işbirliği kapsamında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan IPA-II Rekabetçi Sektörler Programı altında projelendirilmiş ve 2017 yılında kabul almış bir ileri prototipleme merkezi projesidir. 
İF, girişimcilerin teknolojilerini geliştirmelerinin yanı sıra girişimcilik yeteneklerini artırmaları için bir ekosistem sağlamaktadır. İF, hem teknik yardım hem de teknik altyapı hizmetleri sağla-
yarak girişimcilerin, Start-Up’ların ve KOBİ’lerin ticarileşme sürecinde teknolojilerin olgunluk seviyelerinin TRL 5 seviyesinden TRL 9’a dönüştürülmesi için çözümler sunmaktadır. IF ile öğrenciler, akademisyenler ve girişimciler ürünlerini yaratıcı bir şekilde hayata geçirebilecekler ve uluslararası pazarda ticari yetkinlikler edinebileceklerdir. Bölümümüz tarafından koordinasyonu sağlanan bu merkez üniversitemizin araştırma ekosisteminde oldukça önemli bir rol üstlenmektedir. İF, disiplinlerarası araştırma faaliyetlerin yürütülmesine yönelik katmanlı/talaşlı üretim, ICT, VR/AR ve ileri malzeme alanlarını kapsayacak şekilde cihaz ve teknik destek altyapısına sahiptir. 
Endüstriyel Tasarım Bölümü Araştırma Ekosistemi
Eskişehir Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde araştırma ve teknoloji çıktıları elde edilmesine ve nitelikli araştırmacılar yetiştirilmesine yönelik farklı modeller kullanılmaktadır.  Bölümün akademik yetkinlikleri çerçevesinde, gerektiği noktada sektör taleplerini de içerecek şekilde biçimlendirilen araştırma programlarımızın temel amacı, öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin bilimsel araştırma projelerinde aktif olarak görev alması ve nitelikli çıktılar elde etmesine yönelik destekleyici bir ekosistem ortamı sağlamaktır. Bu kapsamda uzun yıllardır bölüm öğretim elemanları tarafından halen uygulamada olan, sonuçlanan çok sayıda Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP), Tübitak, Kalkınma Ajansları ve Avrupa Birliği projeleri yürütülmektedir.
Proje Tabanlı Staj 
Disiplin içerisinde bir ilk olarak öğrencilere yönelik üniversite-sanayi işbirliği projelerinin bir yan kümesi olarak da nitelendirilebilecek Proje Tabanlı Staj (PTS) programında temel amaç firmalarda yürütülecek olan Ar-Ge faaliyetlerinin akademik danışmanlık sistemi ile  entegre olmasına, nitelikli ve özgün çıktılar elde edilmesine olanak sağlamaktır. Üniversite öğrencil-
erinin kariyer planlamasına da katkı sağlayan bu sistem ile 2021 yılı itibari ile toplamda 15 öğrenci bu programda yer alarak firmalarda proje tabanlı araştırma süreçlerini başarı ile tamamlamışlardır. Projeler, ilgili başlıklarda Eskişehir Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ile işbirliği kapsamında TÜBİTAK ve diğer bilimsel araştırma fonlarına yönlendirilerek kapsamlı bir ekosistem oluşturulmaktadır.
Tübitak Destekli Araştırma Faaliyetleri/Çalışmaları
Bölümde proje tabanlı yürütülen tüm Ar-Ge faaliyetleri ilgili alan kodlarına uygunluğuna bağlı olarak TÜBİTAK proje hibe desteklerine ya da yarışmalarına yönlendirilmekte ve projelendirilmektedir. Bölümümüz 2014 yılında TUBİTAK 2241 Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması’na katılarak ödül alan ülkedeki ilk Endüstriyel Tasarım Bölümü’dür. Bölüm,
2241 Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması, 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları,2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı, 
2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı başlıklarında toplam 7 ödül sahibidir.                                                                                                           
Üniversite-Sanayi İşbirliği Projeleri 
Eskişehir Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde üniversite-sanayi işbirliği programları çerçevesinde ulusal ve uluslararası firmalarla mezuniyet projeleri, ara dönem projeleri ve çeşitli çalıştaylar kapsamında proje paydaşlığı gerçekleştirilmektedir. Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde yürütülen tüm üniversite-sanayi işbirlikleri, proje paydaşlarının fikri mülkiyet hakları çerçevesinde oluşturulmuş özel protokollere bağlı olarak yürütülmektedir.                                   

Mezuniyet Projeleri
Eskişehir Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü 2000 yılından itibaren hem bölüm içi eğitim çalışmaları, çalıştaylar, seminerler ve gezilerle, hem de ders programları dahilindeki staj programlarıyla öğrencilerini yalnızca teorik dersler sunmamış aynı zamanda atölye dersleri uygulamalarıyla bütünleşik bir eğitim sistemi yaratmıştır. Üniversite-sanayi işbirliği programları çerçevesinde ulusal ve uluslararası firmalarla yapılan proje çalışmaları öğrencilerin meslek hayatlarına yönelik pratik deneyimi kazandırmakla beraber sanayinin de tasarım bölümleriyle olan ilişkilerine çift tarafı olarak hareket kazandırmıştır. 2000–2001 öğretim yılıyla birlikte kapılarını öğrencilerine açan Endüstriyel Tasarım Bölümü 2002 yılından itibaren üniversite-sanayi işbirliği kapsamında mezuniyet projelerini paydaş işletmeler ve firmalarla yürütmektedir.                                                                                                                                                                Öğrenciler kendilerinin belirlediği bir alanda faaliyet gösteren firmaların tasarım departmanı ile birlikte akademik süreçle eşzamanlı olarak bir proje yürütmektedirler. Profesyonel iş yaşamına bir hazırlık dönemi olarak yürütülen son sınıf proje dersi aynı zamanda öğrencilerin meslek yaşamlarına başlayabilecekleri ortamları da sağlamaktadır. Eskişehir Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü mezuniyet projesi, her öğrencinin bahar dönemi boyunca Üniversite-Sanayi işbirliğine dayalı endüstriyel ürün tasarımını gerçekleştirildiği bir tasarım stüdyosu dersidir. Endüstriyel Tasarım Bölümü olarak mezuniyet projesinde amaçlanan; öğrencinin profesyonel iş yaşamına başlamadan önce kendisinin ilgilendiği alan ve bu alanda çalışacağı firmayı seçerek, ürün geliştirme sürecini mevcut üretim ortamında deneyimlemesini sağlamak ve ürün tasarım sürecini kendisinin planlamasına olanak yaratarak endüstriyel ürün tasarımında mezuniyet öncesi sektörel deneyim kazanmasını sağlamaktır.                                   
Diğer Proje Tabanlı Derslerde Yürütülen Üniversite-Sanayi İşbirlikleri
Proje tabanlı yürütülen zorunlu, mesleki veya seçmeli dersler kapsamında yürütülen iş birliği projeleri olarak tanımlanan ilgili süreçlerde, işbirliğinin kapsamına göre öğrencinin ders saatleri içerisinde firmada aktif olarak üretim koşullarını deneyimlediği veya firmaların dersin yürütüldüğü stüdyo ortamında verdiği teknik destek eğitimleri veya çalıştaylar ile  konsolide edilmiş bir iş birliği modelidir.                                                                                                               

Üniversite -Sanayi İş Birliği Projelerimiz
2021- FAKİR Elektrikli Ev Aletleri ile “IOT” Projesi
2012-ARÇELİK Küçük Ev Aletleri ile “ Kullanıcı Deneyim Tasarımı” Projesi
2019- LAVA DÖKÜM DEMİR ile “Döküm Pişirme Gereçleri Tasarımı” Projesi
2011- Martur ile “Şehirlerarası Otobüs Yolcu Koltuğu” Projesi
2018 - I’m Design İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) “Tasarım Her Dili Konuşur” Çalıştayı
2007- ARÇELİK A.Ş. ile “Kişiselleştirilebilir Buzdolabı” Projesi 2007 
2015 - Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), “Bilecik Mermeri Tasarımla Buluşuyor: Şehir, Mermer Ve Nesneler” Çalıştayı
2007- KALE GROUP - ÇANAKKALE SERAMİK ile Tasarım Çalıştayı (04-08 nisan 2007)
2014- ARÇELİK A.Ş. ile “2020 Yılı Buzdolabı İç Hacim Tasarımı” Projesi
2006- FORD OTOSAN “Servis Araciı Projesi
2014-15 TOFAŞ A.Ş. ile “İnovatif Kasa Tasarımı” Projesi
2006- EROL ÇANTA Ile “Çanta Tasarımı” Projesi  2-10 ARALIK 2004
2013- VİNOLA Ankastre  A.Ş.  ile “Pişirme Ünitesi Tasarımı” Projesi
2005- DANONE A.Ş. ile “Damacana Tasarımı” Projesi
2012-TEPEBAŞI Belediyesi Ile “Geleceğin Hava Taşımacılığı” Projesi
2004- ARÇELİK - 2010 Yılının Buzdolabı Tasarımı Projesi